Många har än i dag kvar bilden av gruvvagnar som åker på en räls ner i gruvorna. Det är dock inte riktigt så det fungerar. I alla fall inte i de större gruvorna. En hel del har förändrats på framför allt senare år, inte minst när det gäller hastigheten på arbetet, verktygens funktion samt sett till säkerhet.
Säkerhet i gruvan
Förr kunde man inte ta sig någonstans om gruvan rasade in, eller om en brand uppstod. Det var därför ganska otäckt att vara i gruvan. I dag finns det skyddsrum på flera ställen i gruvan. De innehåller förnödenheter, har separata gångar för syre och mycket annat. Det gör att de som arbetar inne i gruvan har en säker plats att ta sig till om något skulle hända. När faran sedan är över kan räddningspersonal ta sig till skyddsrummen för att ta ut personerna.
I skyddsrummen finns också första hjälpen material, vatten, mat och andra förnödenheter som räcker i minst ett par timmar.
Verktyg i gruvan
I dag är det inte lika vanligt att använda traditionella gruvhackor för att få fram mineraler och liknande i gruvan. Om det är ett test som ska göras, eller om en mineral sitter olämpligt kan det dock förekomma. I dag är det vanligare att använda sig av borrar, automatiska hackor, större maskiner och sprängmedel för att få fram det man letar efter. Det här är en stor fördel när det kommer till arbetets effektivitet. De anställda behöver inte hoppa in och ut ur olika fordon, det krävs inte att de använder handkraft och överlag går det snabbare för en maskin att hugga ut material än vad det gör för en människa. Maskinerna erbjuder överlag också ett säkrare sätt att arbeta på. Man behöver inte riskera att få rasande stenar i huvudet, man får visst skydd mot fukt och kyla. Att investera i rätt maskiner för gruvindustri kan alltså vara ett bra val.