Weekly News

Installationen Woodstock är skapad av arkitekten Bertil Harström och består av 300 stockar SKOGSINDUSTRIN

Wood Fusion – inspiration om framtidens byggmaterial

Sverige är rikt på träråvara – ett utmärkt klimatsmart material som vi exporterar till hela världen. För förädlade träprodukter överstiger dock siffrorna för svensk import de för exporten.

Hur kan det komma sig att svensk träindustri inte ägnar sig åt den mest lönsamma delen av produktionen, det vill säga förädlingen av råmaterialet? I denna och många andra intressanta frågeställningar ges besökaren inblick under Trä & Teknikmässan den 6-9 september på Svenska Mässan i Göteborg. 200 utställare visar allt från råvara till utrustning för att göra en färdig träprodukt. För att få inspiration och se det senaste inom trädesign är ett besök på Wood Fusion att rekommendera. Utställningen lyfter upp träet som det optimala materialet för hållbart och miljösmart byggande.

Bertil Harström, arkitekt, designer och hängiven träexpert, har på Wood Fusion skapat installationen Woodstock, som ger en försmak av den fullskaliga implementation av denna funktionella skulptur bestående av 300 stockar, som kommer att ta form i Luleälven.
– I höjd med Harads kommer vi att skapa ett kallbadhus och spa som fått inspiration från den tid då timmer flottades på älvarna, precis som skulpturen på mässan, berättar Harström.

Den fullskaliga installationen blir granne med Treehotel, det spektakulära hotellet med unika trädrum, där nämnda arkitekt skapat två av rummen. Harström har länge försökt ge träet den plats det förtjänar i debatten om framtidens ekologiska hållbara material, och är ett frekvent förekommande namn i debatten.
– Jag blev väldigt fäst vid trä och insåg dess potential när vi på 1990-talet tog fram en modern variant av ett timmerhus från 1700-talet.

Modellen, kallad Vistet, fick internationell uppmärksamhet och efterfrågan på trähus och intresset för den historiska byggtekniken tog fart. Vistet, som var Europas första miljöcertifierade hus, var ironiskt nog både före och hundratals år efter sin tid. Mycket kunskap om träförädling har gått förlorad genom seklen, men faktum är att trä inte bara är ett vackert och slitstarkt material som går att variera i det oändliga, det är även det byggmaterial som bäst klarar de koldioxidkrav som togs fram vid det senaste klimatmötet i Paris, menar Bertil. Ett massivt trähus är naturligt energisnålt då det ackumulerar solenergi som värmer långt efter att solen gått ner.
– Isolering behövs inte, den energibalans man får av naturen räcker. Det faktum att ett massivt trähus andas gör att man inte behöver något stort fläktsystem. Trästommen absorberar fukt och koldioxid, vilket gör materialet föredömligt både för hälsan hos de som bor i huset och för miljön. Miljödiskussionen hjälper till att öka nyfikenheten på trä och träanvändning, och just nu blåser det medvind för träet.

Dock erfar Harström att det är svårt att föra diskussionen mot de starka ekonomiska intressen som står bakom andra material. Men trots motstånd från vissa håll håller Bertil träets fana högt och försöker få svenska företag att inse potentialen i att inte bara sälja råvaran utan att förädla materialet och därmed göra en större förtjänst. Bland annat genom att hjälpa legotillverkare att ta fram egendesignade träprodukter för försäljning.
– Sveriges exportpotential sträcker sig långt förbi råvaruexport, vi skulle kunna exportera ekologiska hus till en förhållandevis låg kostnad. Förädling skulle ge oss unika affärsmöjligheter och skapa nya arbetstillfällen, avslutar han.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar