Weekly News

Världsnyheter på Elmia Wood

Världens största skogsmässa och den största mässan i Sverige presenterar i år ett flertal världsnyheter. Dessutom slår man nytt rekord genom att utöka mässan med ytterligare tre nya temaområden.

"Vi har 505 utställare bokade i dag, och fortsätter att sälja platser ända in i kaklet"

Arbetet är i full gång med förberedelserna inför Elmia Wood som går av stapeln den 7–10 juni. I skogarna söder om Jönköping byggs mässan från grunden. Allt från monteryta till parkeringsplatser och matställen ska på plats och aldrig har mässan varit större än i år, berättar Jakob Hirsmark, mässansvarig.

– Vi har 505 utställare bokade i dag, och fortsätter att sälja platser ända in i kaklet, så det kommer antagligen att landa på mellan 550 och 600 utställare från ett 30-tal länder. Vi har dessutom 230 000 kvadratmeter demoyta där de sammanlagt 120 skogsmaskinerna kan visa vad de går för i naturlig miljö. 

Ett massivt arrangemang av den här digniteten drar besökare från ett femtiotal länder. Det som gör Elmia Wood unik förutom storleken är just att mässan är helt global med utställare från fem kontinenter och cirka 50 000 besökare. Ett flertal företag har redan aviserat att de kommer att ta med sig världsnyheter till Elmia Wood i år. Bättre arena än världens största skogsmässa med besökare från hela världen kan man knappast hitta för produktlanseringar.

Nytt för i år är också tre nya temaområden. Störst är Load and Transport, som innefattar allt som rör logistiken av råmaterial från skogen till industrin. 

– Tidigare Elmia Wood har handlat om förvaltning och avverkning. I år har vi tagit ett steg uppåt i värdekedjan då vi sett ett ökat intresse tidigare år för just denna typ av lösningar och utrustning. På Load and Transport kan man hitta allt för att bygga och underhålla transportvägar, transport av vedråvara och vedråvarans ankomst till terminaler och timmerplan. Olika Volvo-bolag är områdets största utställare och presenterar timmerbilar, flisbilar, grävmaskiner, hjullastare och motorer i skogsmaskiner. 

Område nummer två som är nytt för i år är Hunting. Viltförvaltning hör till aktivt skogsbrukande och temat upptar ett mindre område som bjuder på allt från jaktkläder till jakttorn, viltmat, aktiviteter och skjutövningar.

Drone Zone är det tredje området som ser dagens ljus under årets mässa. Drönare är högaktuella i skogsbruket i många länder och enligt Jakob Hirsmark användbara på väldigt många områden. 

– Efter en storm kan man till exempel skapa en översiktsbild av hur områden drabbats. Drönaren används som en slags kikare runt hörnet för att kunna prioritera arbetsinsatser. Man kan även använda fågelperspektivet till att se så att man avverkat ordentligt. Inom viltvård kan drönare användas till att hitta djur med hjälp av deras unika värmesignatur.

Drone Zone omfattar ett tiotal utställare, mestadels innovativa företag som ligger i branschens framkant. Det kommer att hållas föredrag om skogstillämpningar samt shower med drönarflygningar varje dag. 

Utöver tre nya områden kommer det även att finnas ett Event Tent, där evenemang, prisutdelningar och seminarier hålls varje dag. Föredragen behandlar allt från invasiva arter och klimatförändringar till framtidens skogsbruk. Förutom detta nya kunskapsinslag på mässan bjuds besökarna även på shower med stort underhållsvärde. Jakob berättar: 

– Det blir VM i skotarkörning – Forwarder World Cup – där två maskiner kör en bana mot varandra på tid och lastar stockar under spännande former. Vi har också tre andra tävlingar baserade på yxa och såg. 


I Stihl Timber Sport är Gunde Svans son Ferry en av de mest framstående deltagarna från Sverige. Sporten består av tre grenar: en med yxa, en med fogsvans och en med motorsåg som man får trimma. Motorsågstävlingar får besökaren se mer av i Champs of Logging – tävlingen som går ut på att man ska kunna hantera en motorsåg på ett säkert sätt. Svenska Logginglandslaget, som är klara för VM i Lillehammer i Norge, deltar för första gången på Elmia Wood. De kommer både för att visa upp sig och vässa formen inför VM och har även bjudit in finska landslaget som kommer att vara med och sparra mot dem.

Slutligen bjuder mässan också på prisutdelningar. Golden Logger, som delas ut i samarbete med SkogForsk, går till en skogsentreprenör som utmärker sig gällande arbetsrelaterade frågor. Guldyxan, ett svenskt pris, går till en person som gjort något alldeles speciellt inom ett visst tema, i år energi och klimat, i enlighet med FN:s internationella klimatdag som i år handlade om skog och energi. Priserna delas ut på torsdagen i Event Tent, som ett festligt inslag på mässan.Jakob Hirsmark

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar