Weekly News

Stefan Skarin, VD IAR Systems. GRUVINDUSTRI

Stora möjligheter med IoT

Internet of Things innebär stora möjligheter både för företag och privatpersoner. Och de kanske mest spännande tillämpningarna finns inom sjukvård.

"Data av denna typ skulle kunna användas för att dimensionera hårdvara och därmed optimera pris, prestanda och tillförlitlighet hos kommande produkter."

Internet of Things (IoT) eller ”sakernas internet” som det ibland benämns på svenska är ett samlingsnamn på produkter som på något sätt kommunicerar med Internet. Det kan röra sig om allt från till synes enkla produkter som en temperatursensor till sammansatta mycket komplexa produkter.

– När man pratar om IoT är det viktigt att göra skillnad på företag och personer.  Skillnaderna är stora om syftet och nyttan med IoT, säger Stefan Skarin, vd på IAR Systems. Ett företag som sedan 1983 erbjudit utvecklingsverktyg för att programmera processorer i inbyggda system.

En tillverkare av till exempel luftkonditionering skulle – genom att samla in anonyma data runt användning av produkter – bättre kunna förstå hur kunderna EGENTLIGEN använder sina produkter, problem med mera.

–  Data av denna typ skulle kunna användas för att dimensionera hårdvara och därmed optimera pris, prestanda och tillförlitlighet hos kommande produkter.

Det andra skulle vara att effektivisera kundens användning genom att addera attraktiva mervärden och det tredje förädla egna affärsmodeller.

– Exempel på det senare skulle kunna vara en kopiator som beställer toner eller synkar service när en tekniker finns i omgivningen.

 Om man ser till privatpersoner är loggning av det egna livet en tydlig trend, menar Stefan Skarin. Exempelvis sömn, puls och träningsresultat som synkas i molntjänster och förstås enkelt ska kunna delas i sociala medier.

– Den man som privatperson ska tänka igenom är hur mycket privat information man vill och behöver lägga upp.

 

En annan trend är att på olika sätt förenkla det dagliga livet och den tredje trenden han ser tillämpningar med bäring på sjukvård.

– Det senare är fascinerande. Till exempel skulle IoT i vården kunna hjälpa sjuka på distans genom att hålla reda på exempelvis blodsocker, insulindoser och andra vitala värden. En annan tillämpning skulle kunna vara en uppkopplad sensor i en benbrotsskena som talar om för ortopeden hur skenan ska justeras, avslutar Stefan Skarin.

Dela artikeln

Journalist

Anders Edström Frejman

Fler artiklar