Weekly News

VUAB Annons

Så får du rätt kyla

Både människor och maskiner mår bäst i rätt temperatur - eller mer korrektur uttryckt – rätt klimat. Man talar om två sorters kyla, komfortkyla när det gäller människors välbefinnande och produktkyla när det kommer till utrustning och maskiner som inte ska överhettas, men i grunden handlar det om samma teknik, säger Michael Throxe, VD för Vuab

För människor handlar det om att kunna fungera optimalt och prestera på arbetet, i skolan eller till exempel på gymmet. I hemmet kanske en behaglig temperatur i sovrummet en varm sommarnatt är det mest påtagliga exemplet. I samtliga fall handlar det om att må bra, kunna prestera och trivas.


"Utmaningen ligger i att förstå hur kraftig anläggning man faktiskt behöver för att anläggningen ska kyla när du behöver det som mest."


- När det kommer till maskiner och utrustning så är ett serverrum ett bra exempel på värmekänslig utrustning. Här får det inte blir för varmt och det kräver en bra och driftsäker kylanläggning. Här resonerar tyvärr många lite fel. Ett serverrum är hjärtat i de flesta företag – ingen har råd med ett haveri kortare eller längre stunder av flera uppenbara skäl. Trots det ser alla inte värdet av att skydda sin utrustning med en bra kylanläggning. Många tittar endast på priset. Det är lite som att köpa en väldigt fin bil, men välja det billigaste hänglåset till garaget tycker jag.

När det handlar om kyla och klimat till exempel butiker, kontor, kontorslandskap eller konferenslokaler så säger nog det flesta utanför branschen Air condition, AC eller luftkonditionering. Att köpa in rätt kylanläggning är inte så lätt om man inte vet vad man behöver. Ännu värre är det om den man köper av inte heller vet. 

- Utmaningen ligger i att förstå hur kraftig anläggning man faktiskt behöver för att anläggningen ska kyla när du behöver det som mest. Vi kallar det att dimensionera rätt. Det vill säga räkna ut kylbehovet. Här är det återigen lätt att gå i fällan att lockas av ett lågt pris. Det är inte ovanligt att en kund begärt in tre offerter och till slut sitter med en billig, en offert som är dubbelt så dyr som den första och en tredje som är tre gånger så dyr som den första.Vilken ska man välja och hur ska man tänka?

- Tänk dig att du ska bada i ett badkar med alldeles för varmt vatten. Du behöver kyla ned vattnet för att kunna bada annars bränner du dig. Hur mycket kallt vatten behöver du hälla i? Räcker en fingerborg, en hink eller kanske till och med tre hinkar med kallt vatten för ett det ska bli behagligt? Hur vet du om du inte ska prova dig fram?

Om vi tar en butik som exempel så måste man ta hänsyn till alla parametrar som alstrar värme förutom själva butiksytan i storlek. Det kan vara typ av belysning, hur många lampor som finns i taket, spotlights, teknisk utrustning, skyltfönster eller andra fönster. I vilka väderstreck ligger dessa? Hur mycket människor ska vistas i lokalen samtidigt. Vilken temperatur vill du ha i butiken en dag med 25 grader och solsken ute?  

- Allt detta räknar vi på och får fram ett kylbehov. För att använda illustrationen med badkaret ovan så kan vi räkna fram ”precis det antal hinkar vatten som behövs.” Vi höftar inte – vi vet eftersom vi kan visa det faktiska kylbehovet med en konkret beräkning. Förutom att beräkna själva kylbehovet behöver leverantören förstå hur många innerdelar (som blåser ut den svalare luften) som behövs i lokalen för att det ska bli ett jämt och skönt klimat i hela butiken och inte bara närmast själva kylaggregatet. 

- Risken är annars att det blir jättekallt närmast själva kylaggregatet, lite ljummet i mitten och fortsatt varmt motsatt del av lokalen. Alla trivs bäst i ett skönt och svalt inomhusklimat oavsett typ av butik eller miljö. Godis och choklad smälter om det blir för varmt och människor börjar bli rejält besvärade redan vid 26 grader.


- Mitt råd till alla som ska installera kyla av något slag är att be den ni köper av visa hur de räknat fram vad ni behöver. Be dem också berätta hur kylan ska spridas på ett sätt som gör att hela den yta du vill kyla ned också blir nedkyld. Med andra ord är det med kyla och klimat som med allt annat. Du får oftast vad du betalar för. Låt dig inte luras att köpa en fingerborg om du faktiskt behöver en hink.

Läs mer om luftkonditionering/AC för lokaler och teknisk utrustning här

Dela artikeln

Journalist

Anders Edström Frejman

Fler artiklar