Weekly News

Stora pengar att spara i uppvärmningskostnader

Värmepumpar är i dag en självklarhet i alla privata villor och hus. Moderna hus har en lösning med en frånluftspump eller bergvärmepump från början medan äldre hus har bytt ut olja eller direktverkande el mot någon form av värmepumpslösning.

Hela investeringen betalar sig på mindre än fyra år.

– Inom industrin är det långt ifrån lika vanligt med värmepumpslösningar. Direktverkande el (elpannor), gas eller till och med olja är fortfarande mycket vanligt, säger Michael Throxe, VD på VUAB, ett företag som levererat lösningar för värme och klimat i över 40 år. 

Anledningen till att värmepumpslösningar inte är lika vanliga i industrilokaler och fastigheter tror Michael Throxe många gånger beror på okunskap gällande hur effektiva denna typ av lösningar är. Både för plånbok och för miljön.
– Vi träffar väldigt många företag där de ofta inte är medvetna om hur stora besparingar de faktiskt kan göra med en värmepumpslösning. Många tror vi ger dem en glädjekalkyl som inte är realistisk när det gäller besparingen.

Skillnaden mellan värmepumpar för villor och värmepumpar för industriella lokaler är effekt och kapacitet.
– Industrivärmepumpen är också tillverkad i ett mer robust utförande, den tål mer och är byggd för att monteras i en ”industrimiljö” där luftkvaliteten oftast är väldigt varierande med till exempel slipdamm och andra föroreningar. En villavärmepump klarar inte av denna typ av miljö.

Se filmen om uppvärmning här!

För att en värmepumpslösning ska fungera optimalt – oavsett om det är en för en privat bostad eller för ett stort lager – måste den vara dimensionerad för att klara uppgiften. En för klen värmepumpslösning kommer bara göra dig besviken. En rätt dimensionerad värmepumpslösning kommer att ge en besparing på cirka två tredjedelar av den kostnaden av att värma upp med elpanna, elbjörnar, gas eller olja. En genomsnittlig värmepumpslösning för industritillämpningar har en verkningsgrad på cirka tre till tre och en halv. Enkelt förklarat får man ut tre och en halv gånger mer energi än man stoppar in. 

Precis som det fungerar hemma i den privata villan.
– Jag skulle säga att den största anledningen till att inte fler investerat i effektiva värmepumpslösningar är brist på tro på att det faktiskt fungerar och ger en kraftig besparing säger Michael Throxe.

Vilken värmepumpslösning som är bäst beror helt på lokalens förutsättningar och av vilken typ av verksamhet som bedrivs.
Han nämner Swärds Däckservice i Jönköping där kunden mer än halverat sina uppvärmningskostnader. Detta genom att byta ut den gamla el-pannan till luft-/luftvärmepumpar i kundmottagningen och en luft-/vattenvärmepump i sina personalutrymmen.
– Hela investeringen betalar sig på mindre än fyra år.

Fakta


Läs mer om Vuab här!


Dela artikeln

Journalist

Anders Edström Frejman

Fler artiklar