Weekly News

VR-tekniken ska revolutionera gruvindustrin

Nicklas Karlsson som är VD på Innan AB

Nicklas Karlsson som är VD på Innan AB väg & brandsäkerhet.

Er nya lösning är en Virtual reality-teknik för säkerhetsutbildningar inom gruvindustrin. Hur funkar den?

– Vi bygger upp virtuella miljöer där deltagarna kan testa sina kunskaper utan att behöva utsättas för fara. Det ger också möjlighet att testa flera olika scenarion till en låg kostnad och utan påverkan på miljön. Verklighetseffekten och inlärningseffekten blir oerhört stark när man använder sig av flera sinnen jämfört med andra simulatorprogram.

Var kommer idén till innovationen ifrån?

– Allt började med att jag var på en föreläsning om digital kommunikation där panelen diskuterade om hur vi tar åt oss information i dag och hur det kommer att se ut i framtiden. Brand och säkerhetsutbildningar har sett ungefär likadana ut de senaste 30 åren och jag kände att om vi ska ha fortsatt bra arbetsmiljö på våra arbetsplatser måste vi förnya och möta den nya generationens sätt att ta åt sig information.

Det här är en världsnyhet kring säkerhet. Vad har ni fått för respons och hur ser framtiden ut?

– Responsen har varit enormt stor. Både nationella företag och internationella företag är nyfikna på det vi gör och har förstått de stora fördelarna med VR-teknik och utbildning. Vi har i dagsläget ett antal VR-scenarier rörande brand och katastrofhantering men vi arbetar med att ta fram fler för andra typer av riskområden framöver.

Dela artikeln

Journalist

Ledare Framtidens Industri

Fler artiklar