Weekly News

Gunilla Nilsson, VD på SKF Sverige. GRUVINDUSTRI

Kullagerresan är långt ifrån slut

Det började 1907 när Sven Wingquist uppfann det dubbelradiga sfäriska kullagret. Därmed var grunden lagd till dagens SKF, då Svenska Kullagerfabriken. Man finns i 130 länder, uppdraget har utvidgats och resan är långt ifrån slut än.

Det är vårt absoluta mål att dela med oss av vår kompetens och våra erfarenheter runt om i världen

SKF utvecklar ständigt nya tekniker för att kunna skapa produkter som ger kunderna konkurrensfördelar. Det gör man genom att kombinera praktisk erfarenhet från 40 olika branscher med kunskap från SKF:s teknikplattformar.

– Det är vårt absoluta mål att dela med oss av vår kompetens och våra erfarenheter runt om i världen. Vi vill att våra kunders maskiner ska fortsätta att fungera problemfritt med vår ingenjörskonst, säger Gunilla Nilsson, VD på SKF Sverige och syftar på kunder som återfinns i så gott som alla branscher. Basen är fortfarande lager där man är världsledande. Komplement är tätningar, mekatronik, service och smörjsystem.

Man kan även bistå processen i kundens egen tillverkning. Allt som har en roterande rörelse kan också skapa en friktion som ska minimeras. Därmed minskas också energiförbrukningen och risk för stopp. Detta kan SKF övervaka och därmed i god tid upptäcka fel i en maskin.

En stor utmaning för SKF är att deras produkter finns i ett så stort antal branscher med global spridning.

– Visst märker vi att det finns konkurrens från billigare produkter tillverkade i Östeuropa eller Asien. Men i längden vinner vi på hög kvalitet. Vi möter detta genom att lära känna våra kunder så att de kan var trygga i sin relation till oss. De vet att vi kan lösa alla olika problem med hjälp av vår stora erfarenhet industrier i hela världen.

Utveckling förutsätter satsning på forskning och investeringar i olika projekt, inte minst i Sverige.

– Vi bygger nu ett nytt kundhus för 180 miljoner i Göteborg, som vi kallar Solution Factory. Där placerar vi 300 anställda med fokus på kund och service. Anläggningen invigs under hösten. Vi har också ett nytt kundhus i Kiruna som är nyinvigt. Och förra året fick vi ett nytt smältverk i Katrineholm. Så det pågår mycket för vår del runt om i landet, säger Gunilla Nilsson.

I Tyskland har man byggt en ny testrigg för stora lager för 400 miljoner, vilket är den största i historien.

– Som kuriosa kan jag berätta att vi till exempel har tillverkat den 8,8 ton tunga huvudlagringen i världens största Pariserhjulet, Las Vegas High Roller, i Las Vegas. Vi har också tillverkat lagren till borren man använde när man byggde tunneln under Engelska kanalen.

I Göteborg har SKF även beslutat om att investera 190 miljoner kronor i modernisering av sina produktionskanaler för sfäriska rullager i Göteborg. Investeringen är en del av koncernens fokus på att utveckla tillverkningsprocesser i världsklass.

Inom forskningen samarbetar SKF med kända lärosäten runt om i världen.

– I Sverige har vi tekniska utvecklingscenter tillsammans med Luleå Tekniska Högskola och Chalmers. Vi samarbetar även med Cambridge och London Imperial College och med Tsinghua University i Kina.

Med Chalmers satsar man på hållbarhet och miljö. I Luleå på avancerad tillståndsövervakning och i Cambridge stål och värmebehandling. I London fokuserar man på tribologi och modellering. I Kina plast och gummi.

– För oss hänger konkurrenskraft naturligt ihop med forskning och framsteg. Vi har fördubblat våra insatser när det gäller detta. Det vi gör i dag i Luleå är mycket spännande. Vi arbetar med intelligenta lager som kan kommunicera med tekniken och läser av hur lagret mår. Tekniken hjälper våra kunder att ännu bättre förutse tillståndet i maskinen. När vi släpper våra nyheter här kommer vi att få stor uppmärksamhet.

SKF deltar även i projektet Arrowhead, som vi skriver om på annan plats här i tidningen. Företaget har gett sig in inom området mobil teknologi med full kraft och släppt en rad nyheter. För att hjälpa företag att hålla reda på tusentals sidor dokument, bland annat mätningar, ritningar, tabeller och foton, har SKF utvecklat en ny molnbalanserad lösning, SKF Data Collect, som är en kraftfull app som förvandlar en vanlig iPad till en enhet för registrering och insamling av maskindata. Data kan skickas direkt till SKF:s moln för expertanalys av SKFs globala nätverk av fjärrdiagnostikcenter i världen.

SKF har dessutom lanserat en specialbyggd och driftsäker surfplatta för industrin som möjliggör snabb, enkel datainsamling från maskiner.

SKF är känd inom lagerindustrin, och har jobbat med teknologi för tillståndsövervakning i decennier. Nu väntas nya innovationer från ett företag som i dag lämnar in ett nytt patent varje dag.

Fakta

Fakta 

Gunilla Nilsson är VD på SKF Sverige. SKF:s fokus för teknikutveckling är i dag att öka driftsäkerhet och minska den miljöpåverkan som en produkt orsakar under sin livscykel, både i kundens och SKF:s egen verksamhet.

Dela artikeln

Journalist

Media Resurs Öresund

Fler artiklar