Weekly News

Hållbarhet – ett måste för överlevnad

Hållbar produktion ett villkor för att kunna konkurrera globalt och svenska företag inom fordon, möbler och kläder är riktigt duktiga internationellt sett.

"Kunder kräver hållbart producerade produkter."

Det är länge sedan hållbar produktion enbart var något för miljömedvetna idealister. – Intresset för hållbar produktion i ett brett perspektiv är stort. Kunder och kunders kunder världen över kräver allt mer ett ansvarsfullt förhållningssätt från leverantörerna, säger Mats Lundin, VD för Swerea IVF.

Swerea IVF erbjuder avancerade forsknings- och uppdragstjänster till den tillverkande och produktutvecklande industrin. Man är en del i Swerea-koncernen som är en svensk forskningskoncern som är finansierad både med offentliga medel och av privata svenska företag. Mats Lundin vet vad han talar om. Företaget har nämligen ett tätt samarbete med svenska multinationella företag samt är även involverat i samarbeten med utländska företag. Det senare bland annat eftersom Swereas ägare kräver att man ligger i framkant.

– Det intressanta är hur fort och tydligt utvecklingen inom hållbar produktion gått från politik till stark drivkraft från slutkunder. Även om en del höga politiker kanske tvekar och vill kompromissa till exempel om klimatmål så kan inte företagen ligga på latsidan på grund av sina kunder.

Fem mässor under ett tak för det producerande företaget

Trenden är global. – Kina är ett talande exempel. Tidigare var det milt sagt lite si och så med både miljöhänsyn och synen på hur man hanterar arbetskraft och det är det väl fortfarande till viss del. Men verkligheten har snabbt kommit ikapp kineserna. Miljön både i storstäder och på landsbygden har slagit tillbaka och många kineser vill inte ha jobb till vilka villkor som helst. Det börjar bli ont om rätt arbetskraft. Nu är många kinesiska företag på tårna och vill bara ha spetsteknik.

Det är bland annat i projekt relaterade till livscykelanalys, LCA, som Swerea IVF är engagerade utomlands. Svenska företag ligger långt fram internationellt och han tror att vi kommer att få skörda tack vare detta. – Det finns också redan en rad svenska föredömen. Förutom fordonsindustrin så satsar IKEA hårt och blir allt duktigare på hållbar produktion. Det gäller även svenska klädföretag.

Han berättar att H&M och IKEA ser möjligheter att använda råvaror från skogen i textilprodukter i form av miljövänligt framställd viskos. Detta som alternativ till bomull som bland annat på grund av vattenanvändningen egentligen är riktigt dåligt ur ett miljöperspektiv. – Något av det som annars är mest efterfrågat globalt är processer för att återvinna textiler. Det vill säga ungefär på det sätt papper återanvänts i decennier. Utmaningarna är stora eftersom de flesta textiler inte bara innehåller färgämnen och andra kemikalier utan oftast är en blandning av olika material. Till exempel bomull och elastan.

Läs även om hur Virtual Reality effektiviserar industrin

Fakta

FAKTA
Drivkraften bakom hållbar produktion grundar sig inte längre på idealism utan har blivit en konkret verklighet för leverantörer. Slutkunder är medvetna och kräver hållbarhet.

Dela artikeln

Journalist

Anders Edström Frejman

Fler artiklar