Weekly News

Elmia Classics

Elmia Wood bjuder inte bara på ny teknik. På det virtuella museet Elmia Classics vurmar man för historiska skogsmaskiner från världens alla hörn. 

"På 1950-talet började skogsmaskinerna anpassas för det professionella skogsbruket."

Utvecklingen inom skogsmaskiner har gått framåt i en rasande hastighet. Dagens moderna maskiner med hydraulik, digital teknik och elektronik är relativt nya uppfinningar. På Elmia Classics får besökaren chansen att drömma sig tillbaka till en tid då dessa nymodigheter ännu inte tagit sig in i skogsmaskinsvärlden. Museet fokuserar främst på maskiner från 1950-talet fram till mitten på 1990-talet. Jimmi Svensson, ansvarig för inscanning av broschyrer och ständigt utökande av museets samling berättar.

– På 1950-talet började skogsmaskinerna anpassas för det professionella skogsbruket. Dessförinnan var det jordbrukstraktorer och för all del bandtraktorer man använde. Sen började man med halvbandare och det var då utvecklingen på allvar började i Sverige, med skotare och så vidare. 

Hydrauliken kom först på 1960-talet. Jimmi berättar att det är ofantlig skillnad på dåtidens maskiner och dagens maskiner, och menar att det är tur att utvecklingen gått framåt, såväl komfortmässigt som produktionsmässigt. 

– Hydrauliken har varit det viktigaste framsteget i skogsmaskinernas utveckling. Man gick från vajerspel och mekaniska kranar till hydrauliska kranar. Elektroniken och digitaliseringen har också varit av stor betydelse. Många olika komponenter har utvecklats över tiden.

Jimmi vet vad han talar om. Han har samlat skogsmaskinsbroschyrer sen han var tio år gammal. När det kom nya maskiner till gården så var det lyckliga dagar. Nu kör Jimmi, efter flera års frånvaro från skogsmaskinerna, skotare igen, och är åter på sin favoritplats i arbetslivet. 

Hållbar viltförvaltning fokus för Elmia Game Fair. Läs mer om det här.

Tack vare Jimmis samling och en ambition hos Elmia att ge folk kunskap om gamla maskiner, kan besökare ta del av ett unikt, virtuellt museum tillägnat skogsmaskiner. Jimmi har scannat in gamla försäljningsbroschyrer och genom åren kommit upp i dagens lite över 500 stycken och ytterligare 100 kommer att tillkomma innan mässan, lovar han. 

Informationen om teknisk data på äldre maskiner som finns på museet är svår att hitta online. En del större företag som Volvo har själva lagt upp försäljningsbroschyrer på gamla maskiner på sina hemsidor, men de flesta företag som tidigare producerade skogsmaskiner är i dag inte längre aktiva eller har blivit uppköpta.

– Förr byggdes maskiner i var och varannan bysmedja så många prototyper är mer eller mindre bortglömda. Tack vare museet kan folk med skogsintresse nu ta del av denna spännande historia, avslutar Jimmi.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar