Weekly News

Dags för Logistics & distribution igen

Mässorna Logistics & distribution, Empack samt Packaging Innovations anordnas den 4–5 oktober och tar ett helhetsgrepp om branschens utmaningar.

Den 4–5 oktober går Logistics & distribution av stapeln i Kistamässan. Huvudfokus ligger på utställarna, deras produkter och nyheter, därutöver blir det både seminarier och tid för nätverkande. Efter uppehållet 2016 kommer dessutom mässorna Empack och Packaging Innovations återigen arrangeras parallellt. Mässorna är fackmässor och öppna för näringsliv och offentliga sektor.
– Under två dagars mässprogram kommer de tre mässorna att ta ett helhetsgrepp på logistik- och förpackningsindustrins möjligheter och utmaningar. Att mässorna arrangeras parallellt har varit uppskattat av besökarna tidigare år, vilket vi tog med oss inför planeringen av årets mässa, säger Jennie Heidenfors, marknadschef på mässarrangören Easyfairs.

Trots, eller på grund av, digitaliseringens framfart består intresset för de fysiska arrangemangen. Jennie Heidenfors säger att mässorna är viktiga affärsplattformar då affärer skapas i mötet mellan människor:
– Ur vårt perspektiv har behovet av att träffas fysiskt inte påverkats av att vi också rör oss mycket på nätet och i de sociala medierna. En bra mässa ställer dock krav på oss arrangörer som måste förstå besökarna och industrin, och vilka förändringar de står inför. Mässan ska kunna ge svar på många av deras frågor, säger hon.

Jennie Heidenfors, marknadschef på mässarrangören Easyfairs.


Digitaliseringen är dock ett brännande ämne även för logistik- och förpackningsbranschen, liksom miljö, hållbarhet och säkerhet. De frågor som tas upp i samhället i stort har många gånger direkt påverkan på branschen.

– I de två utställningshallarna kommer över 200 utställare visa allt ifrån förpackningsmaskiner och design till IT-lösningar för transport- och logistik. Dessutom kommer tre scenerna Logistikscenen, Empackscenen och Packaging Innovationsscenen att gästas av en rad föreläsare som alla kommer att beröra branschens framtid ur olika perspektiv, säger Jennie Heidenfors.

Ett av dragplåstren bland seminarierna är före detta statsminister Fredrik Reinfeldt som inledningstalar under första dagens nätverksfrukost. Hans perspektiv är Sveriges framtida konkurrenskraft, dess beroende av just teknologi och digitalisering. Även svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling kommer att beröra framtiden, men då specifikt inom logistikbranschen. Med sin långa erfarenhet inom Scania och lastbilstillverkning ger han sin inblick i de många projekt som bedrivs för att effektivisera planering, körning och leverans av gods.
– Uppkopplade fordon innebär stora möjligheter för transport och logistik. I dag bedrivs en rad olika projekt som ska effektivisera för såväl planering som körning och leverans. Det ska dessutom bli spännande att höra mer om platooning och dess positiva påverkan på bland annat bränsleutsläpp, säger Jennie Heidenfors.

I spåret av den ökade digitaliseringen ökar också e-handeln. Flera seminarier handlar om förpackningarnas roll vad gäller spårbarhet och säkerhet samt hållbar handel. Även förpackningar som budskaps- och imagebärare är en ständigt aktuell fråga. Moira Cullen, designstrateg, författare och utbildare inom ämnet gästar Packaging Innovation-scenen för att tala om designens roll för företagens affärer. Moira Cullen har lång erfarenhet från bland annat Coca-Cola, Hallmark Cards och Hershey Company, alla företag med starka och ikoniska varumärken. Numera är hon VP Global Beverage Design på PepsiCo.
– Dessutom kommer 24 av årets vinnare från förpackningsindustrins Oscarsgala, Pentawards, att ställa ut med de vinnande bidragen. 2017 års tävling går av stapeln den 23:e september och snart därefter kommer de prisvinnande förpackningsdesignerna alltså kunna ses av besökare på mässorna, säger Jennie Heidenfors.

Logistics & distribution, Empack och Packaging Innovation är alla kostnadsfria arrangemang; i en entrébiljett ingår tillgång till utställningshallarna och samtliga seminarier. Därutöver anordnas en branschfest på Fjäderholmarna i Stockholms skärgård, med trerätters meny och ölprovning till självkostnadspris.

På tal om att digitaliseringen påverkar branschen; Biohax International erbjuder tio besökare möjligheten att implantera microchip i handen, helt kostnadsfritt. Chipet är stort som ett riskorn och ingreppet tar bara några sekunder. Med hjälp av microchipets unika kod kan kroppen sedan börja tala det digitala språket. En hisnande tanke, kanske.
– Tekniken är här och nu och den används, och vill man finns möjligheten att bli en tidig användare under mässan den 4–5 oktober, avslutar Jenny Heidenfors.

Fakta

Logistics & distribution, Empak och Packaging Innovation arrangeras den 4–5 oktober i Kistamässan. Den 4:e oktober öppnas dörrarna 09.00 för att därefter stängas igen 16.00 den 5:e oktober, efter två heldagar av mässaktiviteter. På Easyfairs hemsida finns mer information för utställare och besökare. 

Dela artikeln

Journalist

Catharina Holm

Fler artiklar